Historie Uilentoren Loop in Leersum

Hoewel het in 2023 enigszins voelt als een nieuwe start, kent de Uilentoren Loop in Leersum een zeer rijke historie. In feite brengen we een jaarlijkse traditie terug tot leven. Daarom mogen we, in overleg met de organisatoren van toen, al spreken van de 22ste editie.

Hoe de UilentorenLoop ooit begon in 1976

De eerste editie van de Uilentorenloop vond plaats in 1976. In dat jaar vierde Leersum haar 750 jarig bestaan. Het initiatief voor de loop lag bij George Dietrich, hij was jaren badmeester in het Bosbad Leersum.

Na de eerste keer duurde het even voor er een tweede Uilentorenloop georganiseerd werd. Jacques van Willigenburg, inwoner van Leersum, sportjournalist en zelf fervent hardloper pakte de organisatorische draad weer op.

Jacques van Willigenburg samen met verschillende partners

In de 80er jaren werd de wedstrijd georganiseerd door Hellas Utrecht en de Leersumse Voetbalvereniging H.D.S. Toen Hellas uit de organisatie stapte, zocht Jacques van Willigenburg de avVN (atletiekvereniging Veteranen Nederland) op als organiserende partner.

In 1995 leek een einde te komen aan het evenement in de bossen van Leersum, maar na een stop van slechts een jaar stond de wedstrijd in 1997 toch weer op de agenda.

De uilentorenloop als serieuze atletiekwedstrijd van de avVN

Later werd de Uilentorenloop een KNAU-wedstrijd over een halve marathon. De leden van avVN hielden er meerdere keren hun clubkampioenschappen. Namens de avVN had Jacques van Willigenburg steeds een grote rol in de organisatie van het evenement. Zijn naam is en blijft dan ook onlosmakelijk met de geschiedenis van de Uilentorenloop verbonden.

In 2007 was de (voorlopig) laatste editie van de Uilentorenloop. Er stonden ongeveer 300 deelnemers aan de start. Omkleedlocatie was toen het gloednieuwe Sport- en Cultuurcentrum De Binder. Er werd dit jaar ook voor de eerste keer een wandeltocht toegevoegd. 

Na 15 jaar nieuw leven in de jaarlijkse hardlooptraditie

Gerrit Heijkoop heeft de hardloopsport omarmd sinds hij in 2015 vanuit Amsterdam naar Leersum verhuisde. Waar vrijwel alle plaatsen in de regio er een hebben, mistte hij een hardloopevenement in zijn eigen dorp.

Daarom heeft hij de handschoen opgepakt om, samen met andere enthousiastelingen uit Leersum, de Uilentorenloop af te stoffen en nieuw leven in te blazen. Zo staat er op 3 juni 2023 weer een Uilentoren Loop op de agenda.

Compleet vernieuwd, maar met respect voor eerdere edities. Dus mét wandeltocht en inschrijven en omkleden in De Binder. En nog steeds door een nog net zo prachtige bosrijke omgeving rondom de Uilentoren in Leersum. 


Wat kunt u zich nog herinneren van de Uilentorenloop?

Wij maken van deze pagina graag een ‘digitaal mini-museum’ ter ere van de rijke historie van de Uilentorenloop. Heeft u nog feiten, anekdotes, foto’s of ander materiaal wat leuk zou zijn om hier te plaatsen?

Neem gelijk even contact op via organisatie@uilentoren-loop-leersum.nl